30 maj 2013

Konsthistoria

Fotouppgift 3 : skapa/bygg upp och fota en "kopia" av miljön på valfritt verk


Till denna uppgift valde jag att utgå ifrån dadaismen eftersom epoken bjöd på unika och ovanliga verk där alla hade en tanke bakom skapandet.

Jag har valt att återuppbygga Schwitters verk på ett nyskapande sätt.
Schwitters idé var att plocka papper och skräp från allmänna gator och sedan klistra ihop det funna genom ett collage på ett papper. I min uppgift har jag istället valt att klippa ut tidningsrubriker från dagens samhälle från dagstidningar. Rubrikerna skildrar på så sätt hur vårt samhälle ser ut 2013.

Hela tiden som jag har funderat på min idé har jag inte velat bygga upp Schwitters verk genom skräp, som han gjorde dels eftersom jag inte var så road av att plocka skräp och dels för att jag ville skapa om bilden till hur 2013 ser ut i Sverige. Att genom bilden visa att det är så här vi lever.
Egentligen kan man kalla rubrikerna på bilden för skräp eftersom ingen rubrik förutom "KALLA OSS GALNA, MEN VI TROR PÅ SVERIGES UNGDOMAR" inte meddelar en trevlig nyhet. Var och varannan dag får vi läsa om liknande rubriker och det kommer nog inte sluta inom en framtid utan snarare bli tvärtom.

Ett bra citat som har läst/hört en gång är "Vi äger inte jorden, vi lånar den bara av våra barn". Kanske är det så att det passar till denna bilden. Till exempel rubriken högst upp "anmäls för utsläpp" visar på att dagens vuxna inte tänker på hur vi barn och ungdomar kommer få det när vi är vuxna. Det är vi som slutligen får ta hand om problem som vuxna idag skapar.

Jag är hyfsat nöjd med min uppgift. Eftersom jag hade knapp om tid fick jag nästan stressa ihop både bild, bildredigering och själva reflektionsdelen. Hade jag haft mer tid på mig kanske jag hade hunnit att detaljera arbetet något mer.

Måla 2 : egen bild, valfritt motiv i konstnärens sätt att måla. Fundera på varför du valt just detta verk/sätt att måla


Till denna uppgift valde jag att använda mig av tekniken pointillismen eftersom det verkade vara en intressant teknik som jag inte provat på tidigare.

Motivet på bilden kan man få definiera lite som man själv vill eftersom det kan vara möjligt med mer än en förklaring. Efter lite inspirationsletande i konstnärsböcker och en stunds betänketid blev mitt val att skapa något naturligt föremål med en twist. I detta fallet så blev det ett stort, lummigt och bladfyllt träd med vad som kan liknas för färgglada julgranskulor (= twisten).

Jag började med att googla "träd" för att få en lite mer detaljerad och utökad bild av hur en trädstam kan se ut. I detta fallet ville jag ha en robust stam där man även såg lövbärarna till grenar. Jag skissade tunt upp i blyerts hur stammen skulle se ut och var på pappret den skulle befinna sig. Efter det började jag att skissa upp själva kronan på trädet. Jag valde att bara skissa kronan i nederkanten av bilden för att den skulle täcka resterande delar av pappret, men nu i efterhand hade jag tyckt det skulle fungerat bättre om man hade skurit av en bit av kronytan och låtit bilden få lite mer andrum. Jag tyckte att kronan blev lite för maffig. I trädkronan skissade jag sedan upp små julgranskulor med band i, först var tanken att ha knutna band som kulorna hängde i men efter lite funderande valde jag bort den idén eftersom man ändå inte hade lagt märke till den idén speciellt mycket och för att det hade blivit svårt att "pointa" själva knuten.
Efter det blandade jag till en brun nyans till stammen och använde mig av topps för att få runda, små prickar. Eftersom jag inte hann "ponita" hela stammen på en och samma lektion blev det svårt att få till samma bruna nyans till lektionen efter och därför blev nästa nyans en aning mörkare. Jag fick då täcka hela stammen med den mörkare färgen för att få den så enhetlig som möjligt. Nu i efterhand tycker jag att den mörkare nyansen inte passade som färg på stammen eftersom den ser nästan ut som svart.
När stammen sedan var färdigmålad blandade jag till tre olika gröna nyanser till kronan. Detta gjorde jag för att få fram en mer levande effekt i bilden, lite som ett riktigt träd ser ut.
Trädkronan tog lång tid att "pointa" eftersom det var en stor yta att få färglagd.
Till sist valde jag ut tre olika färger till kulorna och jag ville ha lite lekande färger dels för att det hela inte skulle förknippas med julgranskulor i sig och dels för att få ytterligare lite liv i bilden, man skulle märka att där hände någonting färgmässigt. Kanske också för att man skulle leka lite med tanken och fråga sig "varför är där rosa julgranskulor i ett stort lövträd!?". 

Som helhet är jag hyfsat nöjd med min bild. Det finns saker som skulle kunna förbättras så som att trädkronan skulle varit mindre och att färgen på stammen skulle varit en aning ljusare i nyansen.
Att använda sig av pointillismen var ett roligt projekt och man fick möjlighet att använda sig av flera olika färger för att få fram en cool och levande effekt.

Valfri uppgift

Missat att dokumentera själva bilden, uppdateras så snart som möjligt!

Till denna uppgift valde jag att använda mig av tekniken action painting eftersom jag redan hade en bildtanke i huvudet som gick ut på att använda tekniken action painting.

Motivet på bilden föreställer ett ensamt öga som gråter samtidigt som det händer saker (själva action paintingen) runtom. Egentligen låter jag tanken med vad som egentligen händer runtom i bilden och varför ögat gråter, vara öppen för var och en.

Jag började med att skissa upp ett hyfsat stort öga och dess detaljer. När det var klart valde jag att markera ögat på ett suddigt vis med svart/grå färg. Jag valde att markera detta eftersom man framhäver ögat som motiv bättre då. Jag valde också att inte använda mig av så detaljerad målning vid detaljplatserna för att få fram ett gråtbrustet ögat och för att få lite mer sammankoppling till action paintingen i bilden.
För att inte få färgen från action paintingen på ögat klippte jag på måfå ut en bit papper och la över ögat för stunden för att täcka eventuella missar. Jag använde mig av grundfärger för action paintingen och blötte upp dom för att kunna "slänga" ut färgen bättre. När jag hade fått till så mycket action painting som jag hade tänkt mig tog jag bort pappersbiten från ögat och korrigerade precis runtom ögat med att "slänga" lite färg för att inte få så skarpa markeringar av pappersbiten. När detta moment var klart ville jag också få till gråtkänslan. Egentligen fanns det två vägar till den effekten, antingen kunde jag action paintat i blå färg precis under ögat men eftersom jag redan hade action paintat och det med andra färger än blått så var jag rädd att gråteffekten skulle villas bort i dom andra färgerna, eller så kunde jag också låta den blåa färgen rinna ner genom att trycka penseln med blå, blöt färg mot området precis under ögat för att få en mer avskild händelse i bilden. Jag valde att använda mig av den sistnämnda tekniken. För att få till en så stor färgyta som möjligt i själva tårarna använde jag mig av en stor pensel som jag sedan tog lite blå färg på och doppade i rikligt med vatten. Jag höll upp pappret framför mig med ena handen för att färgen skulle kunna rinna nerför och arbetade med penseln i den andra handen. När jag pressade penseln mot området under ögat blev det ju även ett blått område där, alltså precis vid underögonfransarna.
Jag använde mig av en kornblå färg men eftersom jag blötte upp penseln och inte använde mig av så mycket färg blev resultatet på bilden ljusblått, precis som tårar illustreras och precis som jag ville ha det.
Det var en aning klurigt med att få färgen att rinna neråt i början och jag fick använda mig av rätt så mycket vatten för att det ens skulle rinna hela vägen ner. På tal om hela vägen ner kom ju alla tårar det och det blev ingen tår som avslutades innan dess, någonting som jag ångrade. Kanske skedde detta eftersom färgen helt enkelt var för lättflytande på penseln.

Som helhet blev jag nöjd med bilden. Ett roligt projekt som jag hann med på kort tid. Det enda som jag blev mindre nöjd med var att jag inte fick till själva ögat riktigt som jag ville. Det kluriga var att få till fransarna så lätta och tunna som dom egentligen är. 

Analys


"Gungan" målad av Jean-Honoré Fragonard

Min första reaktion när jag ser denna bilden är en förknippning till adeln/kunga dömmet. Kvinnan kanske är av adlighet och männen hennes betjänter.
En känsla som jag får av bilden är en upprymd, lätt känsla. Kanske beror det på att färgerna i konstverket är av en dämpad skala. Jag får även en känsla av att bilden har en lekande känsla, lite som att den ska visa hur roligt man hade.
Mannen längst till höger hjälper kvinnan att få fart på gungan och mannen längst till vänster "njuter av utsikten". Kanske turas männen om att ta fart och att "njuta".
Kvinnan i fråga har inget emot att visa upp hela behaget utan det blir även ett nöje för henne.
Syftet med konstverket att det främst ska nyttjas till nöjes- och underhållningsbiten. Adligheten vill visa hur bra förmåner man har som adlig och hur roligt man har det. Däremot tror jag att det snarare skulle varit till för skandal för kungahuset att visa detta verk utanför dess trygga vrå. Eller kanske ändå inte. Förr i tiden kanske man hade som tanke att även visa befolkningen hur lyxigt man hade det i kunghuset.
Avsändaren för denna bilden skulle jag tro vara en anställd konstnär som skulle på ett så bra, lyxigt och eftersträvande från befolkningen sätt skapa en vardaglig bild på hur man levde högre upp i maktstegen. Målgruppen skulle jag tro vara alla möjliga personer, alla som har möjlighet att syna verket kan också göra det. Kanske skulle verket publiceras som "reklam" för adeln eller kungahuset.

Formatet på bilden är stående och alltså rektangulär och vinkel på bilden är framifrån, alltså i ett centralperspektiv.
Fokus i bilden ligger främst på kvinnan för dess färg på klänningen. Efter en stund upptäcker man dock findetaljerna i trädkronorna och även männen som är på marknivå.
Bilden är en helbild då man ser en stor del som är med i bilden.
Bilden är ljus och lätt och färgerna går i en dämpad pastellskala.
Miljön på bilden är utomhus, kanske i en skog, skogsglänta eller i en park.
Personer som finns med i bilden är främst en kvinna och även två stycken män. Kvinnan bär en högtidlig klänning med allt därtill så som en huvudbonad och männen bär ljusblå/grå kostymliknande klädsel. Utseendena på personerna är väl rätt så typiska för tidsåldern, till exempel bär männen vita peruker. Jag skulle tro att alla personer i bilden är glädjespridda, underhållna, roade och harmoniska av händelsen som sker.
I bilden ser jag även en staty av ett änglabarn/en ängel, ytterligare en mindre staty av två änglabarn/änglar, en liten porlande bäck, massvis med växtlighet så som småblommor, buskar och träd och kvinnans avkastade sko.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar